Mystery passenger met bomgordel voorbij security op Brussels Airport

feb 28, 2019

Bron: HLN.be/ 28-02-2019/ Marc Coppens

Op de Belgische nieuwssite HLN is te lezen dat op Brussels Airport een zogenaamde ‘mystery passenger’ probleemloos, met een nagemaakte bomgordel om z’n middel, voorbij de security kwam. “Het reiscomfort en de tevredenheid van de passagiers primeren boven de veiligheidsmaatregelen”, betreuren enkele vakbondsvertegenwoordigers.

De mystery passenger is beter bekend als PEN test of penetratietest, deze worden ingezet om op realistische wijze de beveiliging te testen. De test legde in dit geval al geruime tijd gaten (GABP’s) bloot op luchthaven Zaventem.
“Het incident werd gemeld bij minister van Mobiliteit François Bellot. Vijf maanden later wachten we nog steeds op concrete maatregelen”, zegt vakbondsman Bart Neyens (ACOD).

De auditor verklaart aan de media:
“Op 1 oktober vorig jaar werd me gevraagd om te proberen voorbij de veiligheidscontrole te geraken met een nagemaakte bomgordel”, zegt de mystery passenger, die zwijgplicht heeft en daarom anoniem getuigt. “De gordel zag er erg geloofwaardig uit, met draadjes, een detonator en een stof die dezelfde dichtheid had als echte explosieven. Ik droeg hem met een elastische klittenband rond mijn middel. Toen ik gefouilleerd werd, deed ik me voor als buitenlandse passagier die geen Nederlands sprak. Ik gebaarde dat ik last had van m’n rug en liet uitschijnen dat ik een soort van harnas droeg. Tot mijn grote verbazing mocht ik doorlopen.” En daar stopt het niet. “Diezelfde dag heb ik de security ook tot twee keer toe omzeild met een valse personeelsbadge én kon ik ongemerkt een mes meesmokkelen.”


Ook een mystery passenger / guest of pentest inzetten?

Het doel van een pentest is om een fysieke beveiligingsaanval realistisch te simuleren. Op deze manier kunnen onze getrainde indringers veiligheidslekken binnen uw organisatie zichtbaar maken voor u en uw personeel.

Op een effectieve manier wordt er een grondige pentest uitgevoerd door onze ervaren beveiligingsexperts. Zij proberen in opdracht toegang te krijgen tot essentiële of bedrijfsgevoelige informatie of bedrijfsprocessen.
In overleg met de opdrachtgever worden de activiteiten uitgevoerd.
Wij leveren een overzichtelijk resultatenrapport op. Op deze manier kunt u evalueren met uw personeelsleden. Wat gaat er goed? Wat kan er beter?

Neem vrijblijvend contact met ons op als u meer wilt weten over een mystery passenger en beveiliging pentests!

Red Team Experts

Herkent u deze situatie? En wilt u liever niet dat uw bedrijf tussen deze nieuwsberichten komt te staan?

Neem dan contact op