Redteaming in de detailhandel

sep 18, 2019

De securitymanager van een grote winkelketen had awarenesstrainingen laten geven aan al het personeel en wilde testen of daar na een half jaar nog iets van was blijven hangen. Ons Red Team kreeg verschillende opdrachten, waarbij ons gedrag zou moeten leiden tot het aangesproken worden door het winkelpersoneel.

Verdacht
Iemand die in een winkel meer aandacht heeft voor andere mensen dan voor de koopwaar is per definitie verdacht. Het Red Team begon voorzichtig met een vrij onopvallende vrouw die opdracht kreeg relatief dure producten te stelen. Zij bleef lang hangen bij de producten, nam ze in de handen en legde ze weer terug om er uiteindelijk enkele in haar zak te stoppen. Intussen keek ze veel om zich heen of anderen naar haar keken en stond ze zo dat camera’s haar acties niet konden waarnemen.

Scenario 2 volgde direct en was kijken hoe het personeel zou reageren als het diefstaldetectiesysteem alarm zou slaan. De bedrijfsleider was op de hoogte, zodat voorkomen kon worden dat de situatie zou escaleren. Het alarm ging af en mensen van het Red Team werden teruggeroepen door de caissière. Mogelijk waren betaalde producten niet goed gescand. Hier verliep alles volgens het protocol, zodat de bedrijfsleider de situatie in goede orde kon overnemen.

Scenario 3 was verkenning van de winkel om een overval voor te bereiden. De Red Teamer was ditmaal een man met sterk van het reguliere winkelpubliek afwijkende interesses. Hij nam daar ook ruim de tijd voor. Toch kon hij rustig langs de kassarijen heen en weer wandelen, de bewakingscamera’s uitgebreid bekijken en viel zelfs zijn buitengewone aandacht voor het afvoeren van kassalades niet op.

Conclusie
De awarenesstraining was geen goede investering geweest. Niet omdat het een slechte training was, maar omdat het weinig uithaalt om zo’n training eenmalig te doen. Voorgesteld werd om regelmatig een Red Team te laten optreden, om zo de winkelmedewerkers scherp te houden. Via voorlichtingsmaterialen werden zij voortdurend op de risico’s gewezen. Latere Red Team-operaties leerden dat flinke verbetering was bereikt. Bovendien waren de dervingcijfers aanzienlijk gedaald.

Evaluatie
Tijdens de evaluatie kwamen nog andere zaken aan het licht. De magazijndeuren waren niet afgesloten, waardoor klanten op sommige momenten met een volle winkelwagen de winkel via het magazijn konden verlaten. De personeelsruimte was ‘beveiligd’ met een pincodeslot, waarvan de code makkelijk was af te lezen. Kassalades werden door één personeelslid aan- en afgevoerd, wat een groot financieel, maar ook persoonlijk risico met zich meebrengt. Verder werd geadviseerd buitencamera’s te installeren bij de personeelsingangen, zodat een meldkamer tijdens het openen en sluiten van de winkel op afstand de situatie kon bekijken.

Red Team Experts

Herkent u deze situatie? En wilt u liever niet dat uw bedrijf tussen deze nieuwsberichten komt te staan?

Neem dan contact op